Хари Потър РП Форум

Магията е навсякъде около нас!
 
ИндексИндекс  КалендарКалендар  ГалерияГалерия  Въпроси/ОтговориВъпроси/Отговори  ТърсенеТърсене  ПотребителиПотребители  Потребителски групиПотребителски групи  Регистрирайте сеРегистрирайте се  ВходВход  

Share | 
 

 Уроци за първи курс

Go down 
АвторСъобщение
Admin
Директор
Директор
avatar

Брой мнения : 326
Join date : 23.08.2010
Age : 22

ПисанеЗаглавие: Уроци за първи курс   Сря Сеп 01, 2010 1:31 pm

Тук ще пускам уроците на първи курс!


Последната промяна е направена от Admin на Вто Сеп 13, 2011 6:03 pm; мнението е било променяно общо 1 път
Върнете се в началото Go down
Вижте профила на потребителя http://harry-potter-forum.bulgarianforum.net
Admin
Директор
Директор
avatar

Брой мнения : 326
Join date : 23.08.2010
Age : 22

ПисанеЗаглавие: Урок №1-Какво представлява трансфигурацията?    Нед Дек 12, 2010 8:36 am

Трансфигурацията е един от най-опасните и сложни предмети от магическият свят.Тя е изключително невероятен и интересен,но и изискваш много голяма концентрация,следователно и много тежък раздел на магията.
В древни времена, жителите на планетата Земя живеели в пещери и не познавали добре заобикалящия ги свят.Те са започнали да опознават нещата около себе си и да им дават имена. Така процесът,чрез който едно тяло се трансформира в друго,получил едно ново име,което използваме и днес-трансфигурация.Самият процес на извършване се нарича трансформация,а официалната дума приета за неговото наименование е думата трансфигурация.
В днешно време ние практикуваме така наречената "съвременна трансфигурация",която през годините се е усъвършенствала толкова много,че днес тя е много по-безопасна и има по-голям шанс опитът ни да бъде увенчан с успех.
Днешната трансфигурация се дели на няколко раздела:
Трансфигурация на предмети; трансфигурация на животни; трансфигурация на хора или още казано раздел „Зоомагове”.Последния раздел е най-труден и най-сложен, както и най-опасен!

Домашно: Нямате, но не си мислете че оттук нататък ще продължава да бъде така.
Върнете се в началото Go down
Вижте профила на потребителя http://harry-potter-forum.bulgarianforum.net
Admin
Директор
Директор
avatar

Брой мнения : 326
Join date : 23.08.2010
Age : 22

ПисанеЗаглавие: Re: Уроци за първи курс   Пет Юли 08, 2011 4:55 am

Урок №2-Трансфигурация на предмет в предмет

Предния път разгледахме какво представлява тарнсфигурацията като цяло.Днес ще разгледаме трансфигурацията на предмет в предмет.Ще започнем с трансфигурацията на кибритена клечка в игла.Този час обаче ще ви кажа само 3 основни неща ,които трябва да запомните задължително:
1.Концентрирайте се напълно-не миислете за това какво да облечете на този или онзи купон или с кое гадже да си уредите среща докато се опитвате да трансфигурирате нещо.
2.Представете си ясно предмета,в който ще трябва да трансфигурирате-не си представяйте какво ви се яде или просто силуета на предмета,а изцяло предмета как изглежда и до най-малкия детайл
3.Внимавайте с изричането на заклинанието-внимавайте страшно много,защото не знаете какво ще стане ако го опетлаете.Кажете го ясно и отчетливо
Това ви е урока за днес,но искам да запомните тези неща, защото те са в основата на трансфигурацията. Домашно нямате и този път, но следващия определено ще имате така че не свиквайте. Приятен ден!

_________________
Върнете се в началото Go down
Вижте профила на потребителя http://harry-potter-forum.bulgarianforum.net
Admin
Директор
Директор
avatar

Брой мнения : 326
Join date : 23.08.2010
Age : 22

ПисанеЗаглавие: Re: Уроци за първи курс   Пон Авг 15, 2011 6:36 am

Раздел 1
Петте елемента

Урок 1
Западна магическа традиция

Част 1
СТИХИЯ - от гръц. stoicheion — първоначало, елемент
----------------------------
Стихиите са пет на брой се водят свързани една с друга. Тези пет стихии отговарят на определени принципи, част от микро и макрокосмоса и се наричат понякога също така Петте първоелемента или просто Петте елемента. Те са различни за западната и за източната магически традиции, които ще разгледам последователно.

-----------------------------
І / Западната магическа традиция е силно повлияна от гръцката школа. Древните гърци имат доста идеи за първичните стихии. Например Аристотел съобщава, че Анаксимандър е разглеждал известните му стихии, като намиращи се помежду си в отношение на противоположност. Същият Анаксимандър твърдял, че всички неща са произлезли от една първична субстанция, но не от водата, както мислел Талес, а от някаква напълно неизвестна субстанция, която е безкрайна и се превръща в различните известни ни субстанции, а те преминават от една в друга. Слънцето е представлявало най-чист огън. Там, където например е имало огън, остава пепел, т.е. земя. И така нататък.


В западната магическа традиция тези пет стихии обикновено са следните: Земя, Вода, Огън, Въздух, Дух. Считало се е, че те отразяват същността на универсалните принципи или сили, които са в основата на всяка една магия и чрез тях се управлява Микро и Макрокосмоса. Също така понякога теорията на Петте елемента е в основата на обясненията на отношенията между човека и обкръжаващия го свят.
В повечето магически школи работата със стихиите заема централно място. Конкретните начини за това обаче често се различават значително един от друг.

Според магическата теория всеки един от тези елементи притежава определени качества и характеристики, които отразяват начина, по който е изграден светът. Обикновено днес под "елемент" не се разбира физическа характеристика, а определен принцип или символно значение. В следващия час ще разгледаме значението на петте елемента в западната магическа традиция.

_________________
Върнете се в началото Go down
Вижте профила на потребителя http://harry-potter-forum.bulgarianforum.net
Admin
Директор
Директор
avatar

Брой мнения : 326
Join date : 23.08.2010
Age : 22

ПисанеЗаглавие: Re: Уроци за първи курс   Пон Авг 15, 2011 6:39 am

Част 2
Земя


Земята традиционно се асоциира с материята, физическото тяло, пасивност, твърдост, почва, устойчивост, равновесие, кости.
Посока - север. Често се асоциира със зимата.
Обикновено в магиите, които включват в себе си елемента Зема, се използват сол, овощни плодове, монети и други. В ритуалите Земята се явява покровител. Земята се води като необходима за създаването на всичко ново, като символ на стабилност . Но тази стихия може да бъде както символ на съзидание, така и символ на разрушение.
Някои школи приемат за означение на земята квадрат.
В математическата физика на Питагорейците Земята се състои от частици, които имат формата на куб.


Огън

Свързва се с творчество, вдъхновение, активност, енергия, топлина, горене. Символизира стремеж към самоусъвършенстване, а също и желание за самоизразяване, активност, постоянство и целенасоченост. Също така е и символ на индивидуалността. Посока - Юг. Това е стихията на лятото.
Идеално подхождащи на магиите с огън са свещите.

Според Питагорейците огънят притежава формата на пирамида.

Въздух

Въздухът се асоциира с логиката, с разума. Той е символ на промяната, на изменчивостта, на непостоянството, на борбата. Една древна мъдрост гласи, че стихията на въздуха е близка до стихията на огъня, заради това, че направлението на активността зависи от средата. Посока - Изток. Стихия на пролет.
В магията с въздух се ползват аромати (примерно определени билки).
Според Питагорейците въздухът отговаря на октаедъра, а според други - на кръга.


Вода

В митологията на множество древни народи животът се е зародил именно във водата. Затова и водата често символизира самия живот на нашата планета. Свързва се символно и с чувствата, интуицията, мекотата, тъмнината, силата, кръвта. Посока - Запад. Асоциира се с есента. Магията с тази стихия включва в себе си наличието на вода под някаква форма в близост.

Според Питагорейците символ на водата е икосиедъра (който има 20 страни). Също така някои маг. школи приемат означаване на водата с хоризонтален сърп.

Дух/респ. Етер/респ. Космос и др., според зависи от школата

Този елемент поражда или властва над другите изброени четирите елемента или същности. Няма единство в магическите школи по отношение на това кой да е той. Някои приемат това да е Дух, асоциирайки го с Бог или с Божества според зависи от религиозните възгледи. Идеята за етер като пети елемент принадлежи на Питагорейците, според които и съответният му символ е на додекаедър (на който са присъщи 12 страни). Някои западни магически системи се връщат към Платон и на мястото на Духа ситуират Космос.


Обикновено пентаграмата е символът, който съчетава в себе си тези стихии. Когато пентаграмата е посветена на някоя от стихиите нейното рисуване започва от този лъч, който е обозначен за тази стихия.

_________________
Върнете се в началото Go down
Вижте профила на потребителя http://harry-potter-forum.bulgarianforum.net
Admin
Директор
Директор
avatar

Брой мнения : 326
Join date : 23.08.2010
Age : 22

ПисанеЗаглавие: Re: Уроци за първи курс   Пон Авг 15, 2011 6:41 am

Урок 2
Източна магическа традиция

ІІ/ За да бъде охарактеризирана източната магическа школа по-пълно, ще бъдат разгледани традициите в Китай и в Япония по отношение на стихиите.

- Китай

Приема се, че теорията за Петте стихии се заражда в Китай преди около 5 хиляди години.

Приемат, че взаимодействието между Ин и Ян води до появата на пет стихии, които са в основата на всичко материално и на природните явления. За китайците стихиите са:

вода - шуей - всичко, което овлажнява, охлажда и тече надолу, отговаря на елемента вода. Тя символизира обикновено чувствителност, интуитивност, възприемчивост.

огън - хуо - символ на всичко, което е горещо, а също и на нетърпеливост, жизненост, разрушителност.

дърво - му - всичко, което расте и се развива свободно, а също и се свързва с дружелюбност, непринуденост, логичност.

земя - ту - води се майка на всички неща, в нея се засява, тя е основата за растеж. Тя символизира реализъм, практичност, разумност, афинитет към материалните неща.

метал - дзин - той има способността да бъде претопяван и затова символизира изчистване. Символно той се свързва и с активност, независимост, бляскавост и уникалност.

Редът на изграждането им е Металът дава живот на Водата, Водата дава живот на Дървото, Дървото дава живот на Огъня, Огънят дава живот на Земята, Земята дава живот на Метала, Металът дава живот на Водата, и т.н. циклично.

Редът на разрушението им е Огънят оформя Метала, Водата надвива Огъня, Земята задържа Водата, Дървото ограничава Земята, Металът разделя Дървото, и т.н. в цикъл.

Приема се, че унищожителният ред теоретично може да улови и прекъсне формата и намерението на изграждащия ред.

Тъй като всеки един елемент символизира емоции и не само, се залага на изучаването на реда на изграждането и на реда на разрушението на стихиите.

- Япония

Стихиите са следните: земя, вода, огън, въздух, празнота.

земя - Символ на сила и мъдрост. Приема се, че от земята идва познанието за пространство, за мястото ни в света, за материалното.


вода - Водата е тази, от която произлиза живота, сътворението. Водата е свещена в Япония. Приема се като символ на изменчивостта.

огън - Символ на пречистване, на промяна. Чрез освободеност от емоции, центърът на емоционалната енергия е форма на опознаване и възприемане на света.

въздух - асоциира се често с умението да се запази видимо спокойствие, докато вътрешно интелектът е активен. Това се основава на допускането, че въздухът поражда вятър и принципно вятърът няма "глас", докато не се докосне до нещо, което да му го придаде. Въздухът също така се асоциира и с усмиряването на интелекта.

празнота - това е петият елемент, който съдържа всичко и свързва всичко в едно. Това е хармонията. Хармонията не се свързва задължително с баланс. Хармонията не се свързва и със симетрията. Хармонията е едно цяло. Хармонията е синхрон. Хармонията е истинското разбиране на нещата. Хармонията просто е.

_________________
Върнете се в началото Go down
Вижте профила на потребителя http://harry-potter-forum.bulgarianforum.net
Admin
Директор
Директор
avatar

Брой мнения : 326
Join date : 23.08.2010
Age : 22

ПисанеЗаглавие: Re: Уроци за първи курс   Чет Авг 25, 2011 5:55 am

Раздел 3
Заклинания

Урок 5
"Енгорджио"

Енгорджио е магия за оголемяване на предмети. Използва се само за промяна на размера на обекта, но за нищо друго. Тоест не може да се промени цвета или частиците на даденият предмет.Например когато оголемим някоя книга,ние променяме само размера на книгата.Не променяме нито съдържанието,нито цвета на книгата и нейните страници.Заклинателят избира колко точно да уголеми даден предмет (за това се изискват концентрация и доста упражнения). Трябва да бъдете много внимателни да не уголемите или смалите прекалено много предмета. Препоръчвам за сега да започнете с по-леки и малки предмети. В никакъв случай не бива да бъде живо същество, поне като за начало. За домашно искам да ми напишете РП от най-малко 50 думи как сте изпробвали магията. Домашните очаквам да бъдат предадени до 28ми най-късно. Но урок №6 ще бъде пуснат на 27ми, няма да имате домашно. Урок №7 ще бъде пуснат на 29ти, а на 30ти ще имате тест на всичко, което сте научили. Ще имате и практическа задача. Резултатите от теста ще научите след бала. Отсега казвам, че отговорите от теста ще пращате по ЛС. Така за днес сте свободни!Довиждане.


_________________
Върнете се в началото Go down
Вижте профила на потребителя http://harry-potter-forum.bulgarianforum.net
Admin
Директор
Директор
avatar

Брой мнения : 326
Join date : 23.08.2010
Age : 22

ПисанеЗаглавие: Re: Уроци за първи курс   Нед Авг 28, 2011 2:09 pm

Урок 6
Редукцио

"Редукцио" е магия за възстановяване на нормалния размер на телата.Ако са били оголемени или смалени така ще възвърнат предишния си вид.Това заклинание се използва като контразаклинание на това от предния час,а именно "Енгорджио".За днес е това.Няма да имате домашно,но хубаво си научете уроците до сега.Довиждане.


_________________
Върнете се в началото Go down
Вижте профила на потребителя http://harry-potter-forum.bulgarianforum.net
Admin
Директор
Директор
avatar

Брой мнения : 326
Join date : 23.08.2010
Age : 22

ПисанеЗаглавие: Re: Уроци за първи курс   Нед Авг 28, 2011 2:23 pm

Урок 7
Законите на Гамп за елементалната трансфигурация


Както и всички дялове на магията, Трансфигурацията има своите закони и ограничения. Най-известните закони са тези на Гамп за елементалната Трнасфигурация.
Терицел Гамп живее в Рим през 3 век и пише много трудове в областта на магията и по-специално Трансфигурацията. Той поставя основите на браншовата трансфигурация и измисля повече от една пета от съвременните трансформационни магии. Гамп твори и учи в осамотението на римски библиотеки и точно в една от тях, днес невидим за мъгалите музей, той съставя прочутите си закони за елементалната трансфигурация. Те гласят, че:

1. Храна не може да бъде създадена от въздуха. Тя може да бъде преместена, разделена или оголемена с магия, но не и направена от нищото. Дори да опитаме да създадем храна, която да прилича на истинска, тя няма да има вкус.
2. Не може да бъде създадена любов с магия. Никой никога не може да създаде истинска любов между двама души, такъв е законът. Може да се постигне подобен ефект чрез любовен елексир или проклятието "Империус", но тогава може да има само и единствено привличане или обсебване.
3. Никой не може да запамети информация с магия. Не можете просто да отиде и да научите урока си по Трансфигурация с магия, това е невъзможно.
4. Не могат да бъдат създадени пари чрез магия. Парите не могат да бъдат създавани с магия, само таласъмите в Гринготс са способни на това. Парите също не могат да се умножат, защото ще изчезнат автоматично след определен период от време - на такъв принцип е и леприконското злато.
5. Няма връщаше от смъртта. Никой не може да върне живота от смъртта чрез магия, това е невъзможно. На практика може да се създаде живот, но не и да се върне от смъртта.

След смъртта на Гамп, законите му потъват в забрава за около 1000 години, до 1567, когато трудовете му биват открити, а с тях и законите. Веднага те получават широка известност и по-късно са приети напълно от министерството на магията. И до днес, те са в основата на трансфигурацията.

_________________
Върнете се в началото Go down
Вижте профила на потребителя http://harry-potter-forum.bulgarianforum.net
Admin
Директор
Директор
avatar

Брой мнения : 326
Join date : 23.08.2010
Age : 22

ПисанеЗаглавие: Re: Уроци за първи курс   Съб Сеп 10, 2011 3:39 pm

Тест по Трансфигурация

Отговорите на теста искам най-късно до 15ти септември!

1. Разделите в Трансфигурацията са:

2. Трите основни правила при трансфигуриране на предмет в предмет са:

3. Петте елемента според задната и според източната магическа традиция:

4. Магията за уголемяване на предмет е:

5. Магията за възстановяване на нормалния размер на телата е:

6. Най-известните закони в трансфигурацията са написани от:

7. Отговорете с вярно или грешно на следните твърдения:
-Храна може да бъде създадена от въздуха
-Не може да бъде създадена любов с магия
-Всеки може да запамети информация с магия
-Могат да бъдат създадени пари с магия
-Парите не могат да се увеличават с магия.
-Можем да връщаме живи създания от смъртта_________________
Върнете се в началото Go down
Вижте профила на потребителя http://harry-potter-forum.bulgarianforum.net
Sponsored content
ПисанеЗаглавие: Re: Уроци за първи курс   

Върнете се в началото Go down
 
Уроци за първи курс
Върнете се в началото 
Страница 1 от 1

Права за този форум:Не Можете да отговаряте на темите
Хари Потър РП Форум :: Учебни предмети :: Трансфигурация-
Идете на: